May 9, 2009

American History X (1998)

Rating IMDB: 8.6/10


Reluam putin tema rasismului din "Crash" si o multiplicam de 10 ori. N-am de gand sa fac o paralela intre cele 2 filme, e drept, se pot intersecta ele pe ici pe colo, dar optica e diferita. Ambele sunt extraordinare, cu un realism care iti poate ridica ceva intrebari fundamentale pe ici pe colo.


Derek Vinyard (Acelasi Edward Norton) e un tanar mai special decat altii: are el o problema cu persoanele care intamplator s-au nascut cu o alta culoare a pielii decat a lui. Ma rog, asta n-ar fi nimic, el se extinde si la problema imigrantilor ilegali care ocupa nemeritat un loc de munca, in detrimentul americanului cinstit, care se vede invadat de personaje nedorite in propria lui tara. E un fel de neo-nazist, ras in cap, cu o zvastica tatuata pe pieptul lui lucrat si conduce un soi de organizatie care comite numeroase acte de vadalism in numele puritatii rasei albe. E emblematic pentru film episodul in care ei devasteaza un magazinas condus de imigranti, bineinteles cu angajati din aceeasi categorie. Cucoana mexicana de la casierie este umilita, decazuta din rangul ei de om, fiind aproape sufocata cu o pasta alba intinsa pe toata fata, aceasta fiind metoda prin care ar putea deveni alba vreodata!


Cititori din scoarta in scoarta ai Mein Kampf-ului, comit acte pe cat de grave, pe atat de inutile. Filmul te poarta intr-un noian de discutii, polemici, dezbateri, dezacorduri, aducand in prim plan cele mai importante aspecte ale notiunii de rasism, discriminare, cauze, forme de manifestare, solutii.


Cand 2 negri atenteaza la masina lui Derek, el ii bate si le zdrobeste capatanile de asfalt fara niciun resentiment. Ajunge la Mititica. Si totusi, acolo se intampla ceva deosebit de interesant care il va reforma din temelie. Cand un alb din toti albii pentru care a luptat ideologic si fizic din toata fiinta lui, il violeaza la dusuri, toate conceptiile lui anterioare se disipeaza intr-un nor efemer cu iz de amintire urata. Cand un negru din cei pe care i-a hulit atat cat a putut, ii este alaturi in toata afacerea asta pangaritoare si il sustine moral, isi realizeaza conduita absolut gresita din viata si iese din inchisoare cu gandul de a se retrage definitiv din organizatie. Numai ca, ce sa vezi, fratele lui (pustiul din Terminator, care nu mai e pusti deloc) este adanc implicat in actele de discriminare rasiala.


Filmul este extraordinar, il recomand! Rareori mi-a fost dat sa vad atata maturitate intr-un scenariu! Dialoguri, personaje, coloana sonora, excelente! Extraordinara transpunere a Binelui si a Raului. A Regretului si a dorintei de a te shimba, atunci cand realizezi ca structura ta este fundamental gresita. Edward Norton, pe care imi place sa-l redescopar de fiecare data, a fost nominalizat la Oscar pentru rolul lui Derek Vinyard. A pierdut, insa! In fata lui Roberto Benigni!