Jul 12, 2013

MARCEL PROST: PACIFIC RIM/CERCUL DE FOC (2013)

Nota Cinemateca: 7.25/10 (Nota Laura: 7.5/10; Nota Marcel: 7/10 )

Regia: Guillermo del Toro
Gen: actiune, aventura, fantastic

Morala: You are my father's son... Therefore we're brothers. Warner brothers...

Amanunte:

Show: 8/10
Arta: 6/10
Poveste: 3/10
Buget: 180 milioane


Show: 8/10 - E motivul pentru care sa te duci sa vezi filmul asta! Ce-ti poti dori mai mult de la un IMAX 3D decat sa vezi monstri extraterestri cat zece blocuri, batandu-se in lupta dreapta cu roboti pamanteni cat alte zece blocuri?? Pumni de fier care strivesc garnituri de tren, cozi monstruoase care schimba peisaje, vapoare folosite in chip de ghioaga, sabii care taie gaturi groase cat Canalul Manecii si din care care curge sange albastru-fosforescent ca un fluviu ... Doamne!... Impresia de masiv e la ea acasa, iar pusa pe un ecran cum e cel de IMAX!... Nu va faceti iluzii, imaginea si sunetul o sa va cace copiii pe ei de placere, fara indoiala! Mai tineti minte "Transformers"? - e, va asigur ca un kaiju de nivel 2 s-ar scobi in dinti cu Optimus Prime, iar cu restul de membre, gheare, tepi, solzi (etc.) din dotare ar rade cate un oras cu toate resursele lui naturale doar pentru distractia personala...! Iar kaiju se pot duce pana pe la coscogea nivel 5, in partea asta intai!! Adica nu glumim deloc cu chestiile astea. Mai tineti minte, din "Despicable Me 2", pe dracii aia de minioni? Mititei, haiosi, iubibili, galbeni, mov...? E, kaiju astia sunt exact ca niste minioni, doar ca fix pe dos: gigantici, fara simtul umorului, "urabili", cenusii si cu gura mare.
Bun; de la noi, echipa gazda - niste baieti mult mai frumusei - The Jaegers: mega-ultra-roboti, super-mega-puternici, fratiiiicaaaa!!! Pentru fete, inauntrul oricarei robot de otel puteti gasi neshte bucurii ca Charlie Hunnam sau Diego Klattenhoff, care vin la pachet cate doi, sunt plini de muschi si de cavalerism ieftin etc.



Arta: 6/10 - Singurul fel de arta la care ma pot gandi aici e cea a designerilor de personaje 3D: daca la kaiju n-au facut mare efort cu detaliile, la jaegeri insa abunda: rotite, placutze, surubele, reactoare, flapsuri, zgarieturi si crestaturi pe cuirasa... Jaegerii arata ca sunt facuti cu suflet si realism, tot respectul. Dinspre partea efectelor, chiar daca spectaculoase, nu e multa arta ascunsa; ma asteptam ca scenele cele mai spectuloase sa fie cele in care jaegarii trag mega-pumni kaiju-ilor, doar ca din cauza ca acesti kaiju sunt facuti dintr-un fel de carne de elefant care reactioneaza cam ca tartanul ("mixtura elastica din granule, folosita la pardosirea terenurilor de sport si a locurilor de joaca"), impulsul se pierde in halcile alea si nu iese mare branza de efect; ce poate fi spectaculos la un copil care ii trage unui hipopotam doua perechi de palme...? Culmea, cele mai lucrate efecte sunt la loviturile pe care jaegerii le incaseaza: sar bucati de servo-motoare, brate articulate, placi de baza, procesoare, mieji de reactori...

Comparativ cu World War Z - mai putina putere de calcul; cu cat mai mari suprafetele fixe, cu atat mai simplu de vopsit si miscat. La WWZ, miile alea de zombalai erau animati fiecare in parte de o inteligenta artificiala care tinea cont de gramezi de nimicuri din fizica: mediu, viteza, masa, impuls, traiectorii etc... Desi nu pare, la WWZ a fost mai mult de munca decat la PR, chiar daca PR pare mai frumos lucrat, incanta ochiul mai usor (si, din principiu nici nu e greu... ne uitam la niste roboti salvatori nu la zombie mancatori de oameni).

Legat de arta cinematografica: lipseste prin partile esentiale. Inceputul insa m-a surprins placut - cum a taiat in carnea intrigii si ne-a aruncat direct in miezul cel mai fierbinte al actiunii. Desi efectul e mai degraba de show, modul in care ne-am trezit in plin film, fara balastul clasic de inceput - e o arta, e un alt fel de a spune povestea, mult mai corect adaptat la cinematografia de entertainment din 2013. De obicei, in primele 5 minute ale filmului, regizorul iti arata cat de linistita e marea si cum bate vantul in parul copiilor care urmeaza sa fie striviti de monstri; nu si acum. Cred ca e cea mai concisa descriere a unui dezastru mondial de anul asta, atat de concisa ca ma asteptam ca dupa primele 30 de secunde sa vad credits. Ca sa faci asta iti trebuie curaj si ma bucur ca del Toro l-a avut. In rest, cred ca s-a relaxat pe vreo insula privata cata vreme inginerii IT cumparau spinari de servere si scriau kilometri de cod.

Poveste: 3/10 - Povestea e aceeasi; orice spectator din publicul tinta va retine ca ai nostri se bat cu ai lor, in timp ce diverse dramolete locale se perpelesc la limita perceptiei - "hai frate cu bataia, sa-i rupem pe dinozauri, lasati-ma cu mofturile de discurs moralizator si iubiri fraterne", ar spune orice pusti de 10-12 ani, care e miezul tintei de pozitionare a filmului. Pentru fetele aduse cu japca de prietenii sau de tatii lor - ceva iubire, pe ici pe colo, fara mult temei sau viitor, ceva macho men, cum zisei mai sus..
Povestea pare un apendice inutil la o linie de cod pentru statia grafica, ca si cum programatorul, intre doua animatii 3D, s-a plictisit si a lasat un comentariu printre scripturi, iar del Toro l-a luat si l-a facut scenariu... Cam atat, nu va puneti nicio speranta, cum ar veni.

As mai putea zice aici ceva despre managementul bicefal al unui jaeger, dar... hm, Minority Report are 11 anisori, merge pe-a cincea... "Fluxul fie cu tine, fiule".

Buget:180 de milioane care spun doar atat: grafica costa, biserica catolica si ion luca-caragiale. Au sanse foarte mari sa si-i recupereze; multi baieti vor inchide bucla de la iesire la intrarea in cinema, fara indoiala. E genul de film care uimeste si atrage atat de tare baietii incat sa vrea sa il vada de cateva ori, sa joace jocul, sa aiba la capul patului unul din jaegeri... As zice ca in general, fetele nu vor fi atrase, dar baietii din segementul tinta isi vor aduce tatii dupa ei cu multa usurinta.

In loc de concluzie: e un film de consum, de vazut la cinema 3D cu puradelu', chiar de doua ori, si de preferat doar el. Daca ai prietena, n-o tara dupa tine aici; daca ai sarit de 17 ani, poate ai treaba.