Aug 15, 2013

Kick-Ass 2 (2013) - Laura & Marcel




Nota Cinemateca: 3.5/10 (Nota Laura: 7/10; Nota Marcel: 0 absolut/10 )



Laura
Nota: 7
Morala: "Singura posibilitate de a invinge aceste personaje triste este sa fim noi insine, precum si o cafteala rupta din rai, de ce nu?"


Kick-Ass 2 e un film amuzant, relaxant si alte atribute asemenea, atata vreme cat nu-ti bati capul cu ce a vrut poetul sa spuna si ce mesaj transmite el catre omenire. Caci intr-un asemenea amalgam tragi-comic de principii si de non-valori, consensul conceptual pare imposibil de atins.

Societatea americana, cu tampeniile si tampitii ei cu tot, e tavalita intr-o coca dulce-amara si pusa la prajit, cand mai intens, cand mai domol, din care se detaseaza clisee aproape gretoase, ipocrizii, minciuni, rautati si, mai presus de toate, o superficialitate inspaimantator de actuala si de vulgara pentru rasa umana. O societate ai carei membri isi poarta destoinic mastile, caci numai la adapostul lor isi pot defini o identitate prin care sa relationeze cu ceilalti.

In vremuri in care televizorul american e invadat de super-eroi creati special pentru a le salva natia de raufacatori (Superman, Batman, Iron Man, The Avengers, precum si prapaditul ala cu scut de ii zice Captain America), copilul/adolescentul (in partea a doua) vrea sa fie si el supererou sau sa continue sa fie supererou. Numai ca, ce sa vezi, nici macar sute de ore de cafteala nu fac lumea un loc mai bun. Pentru ca Raul e in ea si asa va fi mereu.

A fi supererou e o treaba deloc usoara. De la parinti care in mod logic se vor opune (pe principiul, fa-te, mama, domnul inginer!) si pana la abandonarea propriei vieti si punerea ei in slujba cetateanului aflat la ananghie. Justitia cere sacrificiile si mortii ei, dar scopul este unul nobil. Faptele au consecinte (desi, cand esti minor, cam mamica si taticu' raspund pentru tampeniile tale), dureroase la propriu, de cele mai multe ori.




Intalnim tot felul de ciudati si de frustrati in viata: pitzipoance cu malefism de mahala (recomand telenovelele pentru cine doreste aprofundarea temei), indivizi macinati de invidii (suparati, banuiesc, pe propria lipsa de originalitate) care nu vor ezita sa te tradeze la greu sau cetateni care isi astupa gaurile cumparand ce le lipseste, imprastiind opulent bani in cele patru zari. Singura posibilitate de a invinge aceste personaje triste este sa fim noi insine, precum si o cafteala rupta din rai, de ce nu?





Una peste alta, Kick-Ass 2 imi pare o experienta mult mai placuta si mai inchegata decat precedenta, desi inutil vulgara pe alocuri. Cafteala montata excelent, unghiuri de filmare care ar putea satisface si un pretentios, coloana sonora placuta urechii. Pacat ca prestatia domnisoarei Moritz nu e pe masura (fie vorba intre noi, nici in Hugo nu mi s-a parut mare branza). In rest, un rezultat relaxant, in ciuda parintilor care mor pe capete sau a kilogramelor de pumni si picioare dati in mecle.





Marcel Prost
Nota:0
Morala: "Poți fi un super-erou care nu e super-erou chiar daca nu porti masca pe care o porti"



Asta imi inspira mie filmul asta: ca suntem un neam de idioti dar, daca ne punem in cap, putem fi si idioti si ridicoli, in acelasi timp!...

Poate ca m-a prins pe mine intr-o pasa mai proasta, insa niciodata nu am fost mai tentat ca acum sa ies din sala de la un film. In primul rand nu mi-am inchipuit ca mintea unui regizor sau a unui scenarist sa fie atat de inapoiate incat sa amestece, relativ omogen, satira proasta cu kitsch-ul, cu "zeii falsi" si cu interpretarea de proasta calitate. Poate nu pricep eu cum e cu hipsterii astia, dar mie filmul mi se pare in intregime un manifest anti-intelectualist, o negare a bunului simt. In al doilea rand, una e sa confunzi culorile, alta e sa confunzi friptura cu cacatul si cu otrava, si sa le servesti, ghiveci, muritorilor. Nimic nu se leaga in Kick-Ass 2, nimic nu transmite ceva sanatos, iar daca transmite, atunci transmite rahat stropit cu parfum de proasta calitate. 

Cand am iesit din sala am avut senzatia ca am asistat la un un viol filmat si etichetat ca "film artistic" doar pentru ca victima a fost ulterior platita sa spuna ca a fost alegerea ei, ca i-a placut si ca le doreste acelasi lucru tuturor femeilor...

Care e misteriosul motiv pentru care sunt atat de ultragiat? Pentru ca filmul asta, prin simpla sa existenta, mi-a anulat speranta ca tineretul din publicul tinta (hipsterit sau ba) sa aiba capacitatea de a percepe concepte ca "valoare", "lege" sau "principiu". KA2 spune, in mare, cam atat: "Tot ce tine de bunul simt poate fi doar o interpretarea subiectiva a lumii tale, ceea face ca singura raportarea la lume sa fie posibila doar prin nivelarea valorilor si anularea legilor; valoarea nu mai e nici macar relativa, ci e doar o opinie conjuncturala, contextuala, e un concept decadent. Legea, regula si principiul, in sine, sunt concepte invechite si decadente, care trebuie inlocuite cu simpla dispozitie emotionala". Sau, mai pe scurt "Copilasi, lasati dracu' cartea si urmati-va emotiile, ca legile naturii sunt niste zvonuri neconfirmate".

Nu conteaza ca eroina noastra, din cauza ca isi baga, in mod constant si sustinut, picioarele in ea de scoala (sau in orice alta activitate intelectuala), era musai sa fi fost deja o simpla batausa de cartier, agramata si fara moravuri; ca daca in toata viata ta de 15 n-ai facut altceva decat sa tai picioare, sa imparti pumni si sa-l venerezi pe tac'tu cel bataus, singurul tau loc de munca va putea fi doar paznic la club. Ei bine, nu! Filmul ne "dovedeste" ca americanii se simt bine in pielea lor si vorbesc corect chiar daca n-au vazut cartea la fata, sunt timizi chiar daca pana ieri au spintecat burti, sunt frumosi daca la 15 ani arata ca o tarfa  obosita, de Vacaresti, si, mai ales, ca viitorul le surade, suficiente fiind doar motivele de mai sus...


"Eroinul" (ca nu ii pot zice altfel), are acelasi fix ca in KA1: daca vrea, poate sa fie super-erou, ceea ce e ok; omul devine erou pentru ca refuza sa fie o victima, refuza sa accepte ca nu are nicio putere impotriva "raului lumii". Foarte frumos, foarte nobil si romantic! Doar ca asta era ideea primei parti, KA1; in KA2 omul continua sa continue. Genial motiv sa mai produci niste milioane!


Eroul negativ - un nimic, un tip ridicol, nu? Care isi omoara mama. Cât de haios, ce amuzament! Care strange o gasca de penali doar pentru ca are suficienți bani: satira benigna, nu?... Da, pana cand satira se transforma in film horror de proasta calitate, cu sange, matze si creieri spoiti. "The Motherfucker" vrea razbunare, si o are: il omora pe tatal lui KA, simplu si brutal, fara nicio smecherie. Dar nu poate infrange spiritul lui KA! KA continua sa "nu fie o victima", asa ca revine in forta si il omoara pe MF. Parca asisti la o bataie intre batranei, fiecare cu resursele aferente... Intre timp, Ass-Kicker, acest element predicativ suplimentar care l-a vandut pe tatal lui KA, trece dintr-o tabara in alta, bucuros ca totul se termina cu bine pentru el; nimeni nu-l intreaba de ce nu moare.

Dar!... Regizorul a avut grija sa il puna pe KA sa traga bine de fiare, ca sa-l poata arata la femei... In fond, omul are vreo 23 de anisori. Cum ar veni, sa vedeți muschi si cultura pe KA3, cand o sa rupa personalul feminin pe genunchi!...




"Mother Russia"... Mare muiere! Ocupatia ei de baza: ucisul de politai. Cat de comic si de profund, ca intregul film!


Pana si rechinul care pluteste, stingher, pe fundul bazinului e mega-interesant... Pentru vitele care au facut filmul nici măcar Animal Planet nu s-a inventat, ele fiind ocupate sa facă KA1 si 2, in ultimii 10-15 ani. Un rechin care sta nemiscat mai mult de cateva zeci de secunde, moare. Dar, pentru a 20-a oara, bunul simt si legile naturii sunt obiect de distractie; rechinul urma sa invieze doar cand acest lucru devenea necesar! Emotionant si postmodernist, nu? Poti sa te pui cu arta? Faza asta se numeste, probabil, licenta artistica... Cum ar veni, numai cand pretinzi ca faci arta ai dreptul sa fii un imbecil si sa mai faci si bani!..

Morala filmului e cam asa, pe la final: poți fi un super-erou care nu e super-erou chiar daca nu porti masca pe care o porti.

Daca va e dor sa vedeti cum e un film facut cu juma' de neuron mort, calare pe juma' de iepure cataleptic - nu ratati ocazia! Teama mi-e ca asta e abia inceputul unei ere hollywoodiene anti-intelectualista; cred ca lupta impotriva logicii si regulilor ei abia începe. Pentru detalii legate de viitor, recomand cu caldura un film prost titrat dar al dracu' de realist: Idiocracy.