Sep 10, 2012

In spatele ecranului: Lawless/In afara legii (2012)

Rulează în cinematografele noastre un film care mi-a atras atenţia. Și asta datorită distribuției consistente (Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jessica Chastain, Jason Clarke, Mia Wasikowska, Guy Pearce şi Gary Oldman), dar și a momentului în care este plasată acțiunea, perioada Prohibiției (cu binecunoscuții ei gangsteri). Mi-am vârât puțin nasul în caietul de presă și am aflat câteva lucruri interesante despre echipa de pe platoul de filmare: regizorul John Hillcoat (The Road), celebrul muzician Nick Cave (responsabil cu scenariul și coloana sonoră), dar și despre actorii implicați în proiect. Mai avem și câteva cuvinte referitoare la locurile de filmare sau la paleta cromatică folosită. Lectură plăcută.
 ***
Lawless/În afara legii este un film cu gangsteri în care bine-cunoscutul regizor John Hillcoat (The Road) oferă publicului o felie din tumultoasa istorie a fărădelegilor din America. Filmul este povestea adevărată a faimoşilor răufăcători Bondurant: trei fraţi care fac contrabandă cu băuturi alcoolice şi care îşi încearcă norocul la visul american în statul Virginia, în era Prohibiţiei. Pelicula, ce are la bază relatarea ficţionalizată lui Matt Bondurant despre familia sa, are în distribuţie actori-vedetă din generaţia tânără - Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jessica Chastain, Jason Clarke, Mia Wasikowska, Dane DeHaan, bucurându-se şi de prezenţa unor nume sonore precum Guy Pearce şi Gary Oldman. O poveste fascinantă despre crimă şi corupţie, loialitate şi iubire, brutalitate şi tandreţe, Lawless/În afara legii vine să completeze panoplia filmelor cu gangsteri.

Faimosul gangster Al Capone spunea că ”Prohibiţia nu a adus decât probleme” şi că ”Eu sunt ca oricare alt om. Nu fac decât să îndeplinesc o cerere a pieţei.” Cu toate că afacerile sale se desfăşurau în Chicago, cei trei fraţi Bondurant din Virgina ar fi fost complet de acord cu Al Capone. Fraţii de alamă, aşa cum fuseseră numiţi Howard, Forrest şi Jack conduceau o afacere cu băutură contrafăcută în Franklin County, Virginia, unde se zice că dealurile erau arămii de la culoare numeroaselor alambicuri ilegale.

Matt Bondurant la premiera Lawless
Cartea scrisă de Matt Bondurant a pornit de la dorinţa acestuia de a povesti uimitoarele aventuri ale bunicului său Jack şi a fraţilor acestuia Forrest şi Howard. Deşi romanul este inspirat de evenimente reale, el este totuşi o operă de ficţiune şi nu toate evenimentele relatate sunt reale. Aşa cum recunoaşte însuşi autorul, ”Această poveste este înspirată din anecdotele şi poveştile de familie, din titlurile din ziarele vremii şi înscrisuri judecătoreşti... Cu toate acestea, informaţiile istorice nu ne pot ajuta să înţelegem complet personajele principale ale poveştii, din punctul de vedere al situaţiei în care se află şi a gândurilor care îi năpădesc; toţi cei implicaţi au încetat de mult din viaţă şi există puţine izvoare scrise referitoare la existenţa lor. Nu există scrisori, iar bunicul meu nu a ţinut niciun jurnal. Principala mea sarcină în scrierea acestei cărţi a fost să umplu golurile din informaţiile existente. Am avut de-a face şi cu relatări ale familiei, dar acestea sunt vagi şi de cele mai multe ori amăgitoare, amestecate cu zvonuri, bârfe şi mituri... Intenţia mea a fost să ajung la adevărul din spatele acestor poveşti”.


Cartea, publicată în 2008, a fost foarte bine primită de critici şi public şi a reuşit să-i cucerească şi pe producătorii Douglas Wick şi Lucy Fisher. Wick spune: “ Cartea vorbeşte despre bărbaţi duri şi tandreţea lor; despre comportamente violente, feroce împletite cu momente de dorinţă şi dor; despre durere fizică amestecată cu legende despre indistructibilitate. Nu ai putea să citeşti acestă carte fără să-ţi imaginezi personajele.”

Nu erau prea multe informaţii pe care să le pot folosi într-o carte din categoria non-ficţiune aşa că am luat o serie de evenimente verificate ca fiind re0ale şi le-am pus laolaltă, ca o constelaţie, folosind unele lucruri pe care le cunoşteam despre cei trei fraţi, alături de câteva documente şi poze pentru le recrea viaţa. Ştiam poveşti din tinereţea bunicului meu, dar nu ştiam nimic despre el când avea 18 ani, aşa că mi-am acordat destulă liberate în inventarea anumitor părţi ale cărţii. Ştiam că filmul va duce asta şi mai departe şi asta mi s-a părut natural”, explică Bondurant.

Nick Cave (scenarist și muzician) și John Hillcoat (regizor)
Între timp, Rachel Shane l-a abordat pe regizorul John Hillcoat. ”Ultimul film al lui John, Propunerea / The Proposition a fost incredibil de visceral şi avea o violenţă dramatizată, aşa cum nu mi-a mai fost dat să văd. Se vedea atenţia cu care îi îndruma pe actori în rolul lor şi atracţia pentru crearea de lumi asemănătoare cu lumea noastră dar totuşi atât de bizare. Eram sigură că John va reuşi să transforme cartea în film şi că rezultatul va fi extraordinar.” spune Shane.

Hillcoat şi-a dat seama că romanul despre fraţii Bondurant îi oferea oportunitatea de a lucra cu două dintre genurile lui favorite, într-un mod inovativ şi întreprinzător. ”Mi-a plăcut la nebunie lumea descrisă în carte. Îmi plac western-urile şi chiar căutam un film cu gangsteri. M-am chinuit în ultimii ani pentru că s-au făcut atâtea filme bune cu gangsteri încât e greu să vii cu ceva nou. Dar cartea asta aducea ceva nou. Era o combinaţie ciudată între un film cu gangsteri şi un western. Nu mai văzusem un film cu gangsteri într-un decor rural de la Bonnie și Clyde încoace. Iar problema băuturii contrafăcute nu mai fusese tratată decât în comedii precum Smockey și Bandit. Iar cartea avea la bază o poveste reală, ceea ce era incredibil. Era vie şi avea ceva unic. A fost tot ce mi-a trebuit”, povesteşte Hillcoat.

Hillcoat l-a cooptat pe vechiul său prieten şi colaborator Nick Cave să scrie scenariul şi coloana sonoră, cei doi lucrând împreună şi la Propunerea.


Shia LaBeouf
Shia LaBeouf s-a alăturat echipei imediat după Hillcoat şi Cave, pentru a juca rolul celui mai tânăr dintre fraţii Bondurant – inteligentul, sensibilul şi entuziastul Jack. Cei doi ani care au urmat s-au dovedit plini de suişuri şi coborâşuri, cu multe obstacole şi paşi mici înainte, dar LaBeouf nu a renunţat la acest proiect în ciuda succesului fenomenal avut cu franciza Transformers.

LaBeouf a fost atras de proiect dintr-un milion de motive, printre care şi faptul că regizorul era John Hillcoat. ”Sunt fan al filmelor lui, aş face orice film cu el”, se entuziasmează actorul. ”Filmele lui John sunt toate viscerale şi sincere. El caută adevărul, este foarte inteligent şi are un stil fabulos. Lasă cadrele să respire, este pe stil vechi, ca John Ford. Ştie cum să pună povestea într-un cadru şi să lase cadrul să-şi facă treaba. Este un mod de a lucra pe care nu l-am mai experimentat până acum, aşa că am fost interesat şi încântat să-l încerc”.

LaBeouf a fost atras şi de romanul lui Bondurant şi de perioada istorică explorată în el. S-a lăsat captivat de istoria contrabandei cu băutură, de relaţia dintre contrabandă şi minerit din zona Virginiei, de economia regiunii, de rupturile religioase şi rasiale. Dar cel mai mult l-a intrigat personajul său, Jack. Acest tânăr întreprinzător şi dornic de aventură trebuie să-şi găsească drumul, nu doar ca contrabandist, dar ca poziţie în clanul Bondurant, pe măsură ce relaţia dintre cei trei fraţi începe să se schimbe. Jack se maturizează şi trece printr-o gamă largă de emoţii pe parcursul filmului.

LaBeouf nu avea încă anvergura unui star internaţional atunci când Hillcoat l-a văzut jucând în Cum să-ți recunoști sfinții, în 2006. Regizorul îşi aminteşte ”M-am întrebat, cine naiba e puştiul ăsta? Apoi l-am văzut în Suspiciunea şi din nou mi-am zis că jocul lui este fantastic. Apoi a venit seria Transformers şi chiar şi atunci când este înconjurat de efecte speciale şi roboţi, Shia reuşeşte să dea viaţă unui personaj convingător şi complet. Shia avea ce trebuie pentru a juca personajul lui Jack care ajunge să experimenteze fiecare emoţie de la furie şi disperare la fericire supremă. Mi-a fost uşor să mi-l imaginez ca fiind un tânăr în era Prohibiţiei. La rândul lui, Shia a fost foarte interesat de proiect atunci când l-am cunoscut şi nu şi-a pierdut deloc din interes pe parcurs, aşa că am ştiut că el este tipul potrivit. Şi eu sunt destul de pretenţios când vine vorba de ales actorii pentru un film.”

Tom Hardy
Hillcoat a fost de asemenea încântat să lucreze cu Hardy despre care auzise că este un actor serios şi talentat. ”Tot auzeam despre tipul ăsta extraordinar, Tom Hardy. Am început să urmăresc rolurile sale şi am fost uimit – era minunat. Mi-i imaginam deja pe Shia şi pe Tom jucând rolul fraţilor Bondurant. Iar abordarea personajului de către Tom a fost foarte curajoasă – el l-a văzut pe Forrest drept capul familiei, preluând atât rolul de mamă cât şi de tată după moartea părinţilor. Tom a vrut să exploreze partea sensibilă a lui Forrest şi să-l joace într-un mod mai liniştit, mai reţinut. Abordarea lui consta în exploatarea diferitelor faţete ale personajului, a modului controlat şi calculat în care acţiona el. Mi s-a părut o atitudine fascinantă şi neobişnuită faţă de acest personaj”, spune Hillcoat.

Jason Clarke
Actorul australian Jason Clarke completează trio-ul fraţilor Bondurant, interpretându-l pe Howard, cel mai mare dintre fraţi. Aflat în stare de ebrietate de cele mai multe ori şi complet iresponsabil, Howard este depăşit mereu de situaţie, probabil o reacţie la tumultul interior căruia el nu îi poate face faţă.

Când vine vorba de violenţa care se ascunde în el, cu Howard totul este proiectat în afară, ca un tsunami; în timp ce Forrest este controlat şi calculat, Howard este exploziv. Ei sunt personaje perfect opuse, iar Jason a reuşit să puncteze toate aceste aspecte ale personajului pe care îl interpretează. Într-una dintre etapele scrierii scenariului Forrest era menţionat ca fiind cel mai mare dintre fraţi, şi nu Howard, dar Jason a ţinut morţiş ca această schimbare să nu se facă. Era legat de sentimentul de ruşine şi vinovăţie încercate de Howard. În acele vremuri, la moartea părinţilor, rolul de cap de familie era preluat de cel mai mare dintre copii. Dar Howard era un tip care nu se poate ridica la înălţimea acestei poziţii, iar asta este dureros pentru el, faptul că nu poate să-şi ajute fraţii. Iar cei trei se iubesc şi ar face orice unul pentru celălalt. Am vrut să explorăm dinamica relaţiei dintre cei trei, astfel că am schimbat scenariul special pentru cele spuse de Jason, oferindu-i lui rolul lui Howard”, explică Hillcoat.

Ca australian, Clarke cunoştea foarte bine munca lui Hillcoat, cât şi pe cea al lui Cave şi era dornic să lucreze cu cei doi, fiind un fan al ambilor.

Scenariul era grozav. Şi, ca australian, sunt un mare fan al lui Nick Cave, iar producţiile lui John îmi sunt foarte cunoscute, nu doar Propunerea, ci chiar şi proiectele lui mai vechi. Mereu am considerat că el are o viziune deosebită. După ce am citit scenariul m-am gândit, da, tipii ăştia o să facă lucrurile cum trebuie. Este o poveste complexă şi fascinantă şi ei sunt oamenii potriviţi să o transforme în film. Mai apoi, când am aflat ce oameni sunt implicaţi în film mi-am dat seama că rezultatul va fi unul de excepţie”, spune Clarke.

Aşteptările actorului cu privire la stilul şi modalitatea de lucru ale lui Hillcoat s-au dovedit a fi împlinite.

Simţul lui vizual este într-adevăr aparte, iar el este un om deschis care caută constant modalităţi deosebite de a face filme. În plus, Propunerea a fost filmat chiar în oraşul meu natal, Winton. Nu mulţi oameni au fost acolo, ca să nu mai zicem de a filma acolo. De fapt, Clarke s-a inspirat din viaţa lui în Winton pentru a se pregăti pentru interpretarea personajului său.

Jason vine de la ţară. A crescut într-un mediu mai sălbatic şi violent, folosindu-se de acest lucru pentru personajul său... a purtat chiar si nişte greutăţi legate de picioare care să-i confere lui Howard o anumită greutate la deplasare. A băut alcool contrafăcut aşa cum au făcut, de altfel, toţi mai puţin Tom. Tom este mai controlat, rămânând fidel personajului său”, observă Hillcoat.


Howard are o poveste şi un conflict care nu pot fi prezentate decât într-un film, nu printr-un singur mare eveniment, ci prin descrierea întâmplărilor prin care trec el şi fraţii săi”, explică Clarke. ”Iar relaţia mea din timpul filmărilor cu Shia şi Tom, atât în timpul scenelor cât şi in afara platourilor a fost foarte bună încă din prima zi. Suntem toţi genul de actori care dezvoltă personajele în funcţie de interacţiunea cu ceilalţi actori implicaţi în film. Încă de la început Shia a fost foarte relaxat, trimitea mesaje şi poze, şi mie îmi place să lucrez aşa. Tom este un actor feroce în ceea ce priveşte modul în care urmăreşte personajul şi esenţa acestuia, este foarte hotărât şi atent la alegerile pe care le face. Ambii au atâtea calităţi şi sunt actori foarte buni, ceea ce îţi face munca mai uşoară”.

Jessica Chastain
Iubirea este şi ea parte din povestea din Lawless/În afara legii, unul dintre planurile acestui film exploatând sentimente de tandreţe şi dor, care fac parte din lumea celor trei fraţi la fel de mult ca şi violenţa şi cruzimea. Jessica Chastain joacă rolul enigmaticei Maggie care se strecoară în lumea fraţilor Bondurant ca o pasăre exotică ce încearcă să-şi găsească un loc al ei. Dar Maggie fuge de propriul ei trecut întunecat care o va urmări în noua ei viaţă.

Găsirea actriţei protrivite pentru rolul lui Maggie nu a fost un proces deloc uşor; ca şi Forrest, ea este un observator fin şi alege ce şi cât doreşte să lase la iveală din personalitatea şi povestea ei. Hillcoat povesteşte: ”Aveam nevoie să găsim o Maggie care era într-adevăr matură, o femeie adevărată şi complicată. Pentru că ea are o poveste despre care nu ştim prea multe – vine din Chicago, este afectată de anumite probleme, la fel ca şi Forrest, de aceea se simt atraşi unul de celălalt. Deci trebuia să găsim o actriţă capabilă de o astfel de adâncime emoţională ca să poată să transmită anumite lucruri fără ca acestea să fie spuse efectiv. Trebuia, totodată, să fie o persoană foarte puternică pentru că de fapt Maggie este cel mai puternic personaj din film – este mai puternică decât oricare dintre cei trei fraţi. Deci aveam nevoie de cineva care să le poată face faţă acestor bărbaţi alfa, dar care să fie în acelaşi timp atrăgătoare şi caldă”. Benoit Delhomme i-a sugerat lui Hillcoat să se întâlnească cu Jessica Chastain, care la acea vreme era cunoscută mai mult pentru rolurile sale din teatru. O singură întâlnire a fost de ajuns pentru a-l convinge pe regizor că a găsit-o pe Maggie. După ce a urmărit unele dintre filmele în care jucat Jessica, Hillcoat şi-a dat seama că a dat peste o comoară.

Chastain îl admira de mult pe Hillcoat şi a fost atrasă imediat de povestea din Lawless/În afara legii. ”M-am gândit că scenariul este dinamic şi şocant şi extraordinar”, remarcă ea. ”Ceea ce m-a atras într-adevăr la personaj a fost povestea de dragoste dintre Maggie şi Forrest. Mi-a plăcut ideea că ei sunt doi oameni foarte afectaţi de trecutul lor şi care au o singură şansă la fericire. Asta m-a emoţionat ”. După ce a primit rolul, Chastain a început să se documenteze despre perioada Prohibiţiei, a Marii Crize şi a gangsterilor.

Chastain a petrecut foarte mult timp pe platourile de filmare cu interpreţii celor trei fraţi şi s-a distrat de minunte. ”Toţi au fost minunaţi. Mi se părea chiar că cei trei arată şi se poartă ca nişte fraţi adevăraţi. Făceau glume de băieţi şi râdeau unii de alţii, aşa cum fac de obicei fraţii, era foarte interesant să priveşti dinamica dintre ei. Shia erau mereu pregătit, un profesionist adevărat, era fascinant să-l priveşti. Cu Jason am mai lucrat şi este fantastic în rolul lui Howard. Este o schimbare uriaşă, nu l-am mai văzut făcând ceva de genul ăsta. Cu Tom, cu care am filmat majoritatea scenelor, am ajuns la un alt nivel actoricesc.

Mia Wasikowska
Mia Wasikowska joacă rolul Bertha, membră a grupului Dunkard, o sectă creştină. Tânăra reuşeşte să atragă atenţia şi afecţiunea lui Jack Bondurant. În final ea ajunge să-i împărtăşească sentimentele, sfidându-şi familia şi comunitatea.

Mi-a plăcut Bertha pentru ca este un spirit independent şi am admirat călătoria pe care a urmat-o. De asemenea, echipa care a lucrat la acest proiect a fost minunată, de la John la ceilalţi actori şi la echipa de producţie. John este un regizor extraordinar. Colaborează foarte bine cu toată lumea şi este deschis la ideile şi propunerile cu care vii”, spune Wasikowska. Pe lângă documentarea făcută referitor la sectele Dunkard şi Menonită, actriţa a luat lecţii de mandolină pentru a se pregăti pentru rol.

Hillcoat o mai întâlnise pe tânăra actriţă prin intermediul unor prieteni şi era impresionat de talentul şi de maturitatea acesteia. I s-a părut că ea are atât talentul cât şi fizicul potrivit pentru acest rol. ”Mia are o înfăţişare perfectă pentru a interpreta pe cineva care face parte dintr-o sectă. Ea a făcut balet o perioadă îndelungată astfel că are acea postură elegantă, dreaptă. Este o actriţă talentată cu posibilităţi imense ”, mai spune Hillcoat.

Guy Pearce
Lawless marchează a treia colaborare între Hillcoat, Cave şi prietenul lor australian Guy Pearce, după Propunerea şi Drumul. Pearce a fost încântat să li se alăture prietenilor săi, mai ales într-un rol aşa de captivant cum este cel al lui Charlie Rakes, un şerif corupt şi sadic venit de la Chicago pentru a-i distruge pe fraţii Bondurant.

Actorul a apreciat flerul de care a dat dovadă Cave atunci când a creat personajul lui Rakes. ”Este tipic pentru Nick Cave. Rakes este un personaj plin de nuanţe şi ciudăţenii. Este foarte dur când vine vorba de oameni, lucru care se vede chiar din prima clipă când ajunge în oraş. A fost o provocare să evidenţiez dispreţul pe care îl are faţă de fraţii Bondurant. El emană dispreţ pur atât pentru ei ca oameni, cât şi pentru existenţa lor”, explică Pearce.


Atât Hillcoat cât şi Pearce au fost încântaţi ca Pearce să joace aşa un personaj dezgustător şi complicat. ”Mi-a plăcut ideea ca Guy să joace un personaj negativ şi nu m-am îndoit că va face o treabă minunată – în această etapă a carierei sale este capabil să joace orice rol.”

Gary Oldman
Undeva între bine şi rău se află şi gangsterul Floyd Benner care este atât un prieten cât şi un duşman al fraţilor Bondurant. Dat fiind faptul că Banner este un personaj pasager în film, Hillcoat şi-a dat seama că are nevoie de un actor care să poată reda cu uşurinţă carisma şi sentimentul de bravadă care să-l impresioneze pe tânărul Jack, aşa că s-a considerat foarte norocos atunci când Gary Oldman a acceptat să se alăture producţiei.

Gary Oldman este unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale. Este un actor incredibil de precis şi are o forţă de netăgăduit. Am încercat să îmi imaginez un gangster din Chicago care să aibă aceste calităţi dar care să exercite şi o anumită atracţie, ceea ce Gary cu siguranţă face. Nu îl mai văzusem interpretând un astfel de personaj până atunci, dar mie îmi place să gasesc actori care să fie perfecţi pentru rol dar care să aducă şi ceva nou. Gary s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor mele şi cu toţii am fost foarte încântaţi să lucrăm cu el”, spune Hillcoat.

***

Lawless s-a filmat şi în Peachtree City, Georgia, o suburbie a Atlantei, timp de 43 de zile. Acest loc s-a dovedit a fi o alegere bună din mai multe motive, printre care şi un număr mare de clădiri construite în perioada Prohibiţiei, sau chiar mai devreme. Producătorul executiv Dany Wolf povesteşte: ” Din păcate nu a prea existat o revenire economică în aceste mici orăşele din Georgia, aşa că ne-a fost uşor să găsim clădiri din anii 1920-1930. Multe dintre ele erau în condiţie destul de bună, dar multe dintre ele erau abandonate. Am avut de unde alege”. O zonă din Gay, Georgia, a devenit un fel de al doilea studio, mai ales că aveam acolo o mulţime de clădiri nerenovate din acea perioadă.

Un alt loc în care s-a filmat a fost Podul Red Oak Creek, cel mai lung pod acoperit din statul Georgia. Construit în anii 1840, de către un fost sclav, Horace King, podul este folosit şi astăzi şi a fost folosit pentru una dintre scenele de înfruntare din film. Scenele ce au loc in Rocky Mountain, Virgina au fost de fapt filmate în Haralson, Georgia unde Jack îl întâlneşte pentru prima dată pe idolul său, Floyd Banner. Casa mătuşii lui Cricket, Winnie, ce se poate vedea în film este o casă adevărată din acea perioadă, unde chiar s-a găsit un cufăr cu haine din anii 20-30. Designerul Margot Wilson a reuşit să salveze hainele şi le-e folosit în film.

Directorul de producţie, Chris Kennedy, a construit platoul principal, Blackwater Station, o clădire de lemn unde fraţii Bondurant locuiesc şi îşi conduc afacerea, legal şi mai puţin legal. El şi-a bazat modelul pe o poză făcută în Munţii din Virgina ce înfăţişa un hambar vechi ce fusese transformat într-o benzinărie.

La nivel de culori, Kennedy a folosit mai mult nuanţe de maro, cu câte un strop de culoare pe ici, pe colo. Scopul a fost acela de a reda cât mai real acea perioadă. ”Am folosit numai lemn şi culori pământii; ziarele cu care sunt acoperiţi pereţii dau un pic de culoare. Ideea era să simţi într-adevăr că eşti într-o lume construită de ei, din lemn şi alte materiale pe care le aveau la îndemână. Culorile mai puternice pe care le vedem, fie sub forma unui semn roşu sau a unor pagini colorate de revistă lipite pe perete, reprezintă de fapt lumea exterioară universului celor trei fraţi”, mai spune Kennedy.


Cei din echipa de producţie au fost atenţi la culorile folosite în acea perioadă, fie în îmbrăcăminte, în reclame sau zugrăveala caselor. ”Era o paletă mai limitată din simplu motiv că pe vremea aceea capacitatea de producţie era mai mică”, explică Hillcoat. ”Aşadar, există un motiv tehnic pentru care anumite culori erau mai folosite. Nu se foloseau la fel de multe culori ca azi, pentru că nu se puteau produce la fel de multe.”

Hillcoat şi Benoit Delhomme au filmat pelicula digital, cu o cameră Alexa, ceea ce a fost o premieră pentru amândoi. ”Benoit şi cu mine am păşit împreună în necunoscut în privinţa asta, pentru că nu mai filmasem cu Arri Alexa. A fost o schimbare rapidă şi am avut de ales între a fi printre ultimii care să filmeze pe peliculă sau printre primii care să folosească acest tip nou de cameră de filmat”, spune Hillcoat. ”Marea cotitură a fost atunci când a trebuit să filmăm multe scene de noapte şi aveam foarte puţin timp la dispoziţie pentru asta. Nu am vrut să luminăm platoul, dar voiam să vedem anumite detalii în pădure. Un lucru uimitor legat de această cameră este că poţi filma chiar mai departe decât poţi vedea efectiv. În plus, are o calitate a filmării pe care nu o găseşti la alte camere digitale

Deşi acţiunea filmului se petrece în anii 1930, Hillcoat vede paralele între acea perioadă şi vremurile noastre, mai ales din perspectiva independenţei fraţilor Bondurant şi a neîncrederii acestora în autorităţi, reprezentate de şeriful Rakes. ”Sunt multe legături – ca şi acum, atunci era o perioadă de mare nelinişte. Atunci era Marea Criză, ceea ce avem şi noi acum. Aveau şi ei schimbări climatice, furtuni devastatoare ...Era un dezechilibru incredibil între cei bogaţi şi cei săraci. Aş spune că azi corupţia şi imposibilitatea celor care vor sa facă lucrurile aşa cum trebuie, dar care sunt călcaţi în picioare de alţii mai puternici sunt mai pronunţate decât atunci. Introducerea tehnologiei moderne a schimbat puţin lucrurile, acum avem parte de internet si tehnologie digitală dar atunci aveau mitraliere şi maşini. Era începutul erei moderne, cu radioul a cărui influenţă începea să se simtă. Atunci ei aveau legea asta a prohibiţiei, care nu este foarte departe de ce se petrece în Mexic, cu cartelurile – în termeni de cine beneficiază de trecerea în ilegalitate a anumitor substanţe, despre cine deţine de fapt controlul şi cine face bani ”, mai spune Hillcoat.